whatsapp_butonu

Kimyasal Ankraj

Kimyasal Ankraj

İnşaat ve mimari konutlarda ve diğer yapı türlerinde kullanılan birçok yöntem vardır. Bu yöntemler yeni bina yapımında kullanılırken, onarım gerektiren bina türlerinde de sıklıkla kullanılan yöntem ve tekniklerdir. Yapılarda sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri kimyasal ankraj yöntemidir.

Kimyasal ankraj, yeni binalarda ve yapılarda olduğu kadar inşa edilmiş ve deformasyona uğrayan bina türlerinde de kullanılabilir. Kimyasal ankraj, uzun zaman önce yapılmış ve hasar görmüş yapıları onarmak  için kullanılan bir yöntemdir. Beton üzerine monte edilen ankrajlar ve kimyasal ankrajlı kolonlar, hasar görmeyen yapıların güçlendirilmesi için yapılan bir çalışmadır.

 

Kimyasal Ankraj Nasıl Yapılır?

Ankraj yöntemi, birçok çeşidi olan bir yöntemdir. Harçlı ankrajlar, genleşen mekanik ankrajlar ve kimyasal ankrajlar arasında kimyasal ankrajlar hem yeni binalarda hem de tamir edilecek binalarda oldukça tercih edilmektedir. Kimyasal ankraj yapımı sırasında beton dökümü büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kimyasal ankraj yapacak olan uzman, beton blokların sağlam durmasını sağlamak için öncelikle silindir atar. Kimyasal ankraj yapılacak betonun silindir kesimi ve boyutları uzman mühendislerin gözetim ve kontrolünde belirlenir ve mühendislerin kontrolünde beton arasına kimyasal ankrajlar monte edilir. Kimyasal ankraj uygulanacak beton yapılarda, ankrajdan ortalama 4 milimetre daha büyük çaptaki delikler primer hava kompresörü yardımı ile temizlenebilir. Daha sonra betonun dökülmesi için tamamen epoksi denilen bir tutkal dökülür. Bu işlem sırasında kimyasal ankraj ile yapılan çelik blokların selüloz özelliği ile tiner ile temizlenen deliklere yerleştirilmesi ile kimyasal ankraj işlemi tamamlanır.